استفتاءات
1. همانطوری که در آیات و روایات مستفیض اشاره شدهاست، همۀ ملائکه و فرشتگان و ارواحی که از امر حضرت حقاند در زندگی مؤمنان نقش دارند و در جان و روح آنها تأثیر میگذارند و الطاف و رحمت حضرت حق را در قلب و جان آنها نازل میکنند.
2. ولی ارتباط ملائک و ارواح امریه با مؤمنان به پاِیۀ ارتباط آنها با معصومین (علیهمالسلام) نمیرسد.
3. ارتباط ملائک با معصومین (علیهمالسلام) نیز در یک سطح نیست و با برخی افراد معصوم شدید و با برخی دیگر از معصومین شدیدتر است. برای مثال، ارتباط روحالقدس با حضرت عیسای نبی (علیهالسلام) در حد تأیید بودهاست در حالی که ارتباط او با سیدالانبیا، محمد مصطفی (صلیاللهعلیهوآلهوسلم)، و اهلبیتِ معصومِ ایشان (علیهمالسلام) مانند قوه و قدرتی بود که در جان و روح آن ذوات قدسیه نهفتهاست. چنین ارتباطی مخصوص به روحالقدس نبود و دیگر ارواح نیز چنین ارتباطی با آن ذوات مقدسه داشتهاند. روحالقدس و سایر ارواح، بدون اینکه قائل به تناسخ شویم، مانند نیرو و قوهای در جان و روح پیامبر اکرم و اهلبیت ایشان (علیهوعلیهمالسلام) بودند.
4. پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) در روایتی دربارۀ حسانبن ثابت، زمانی که او موالی و تابع پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) و اهلبیت ایشان (علیهمالسلام) بود، فرموده بود در برخی از اشعار حسان، روحالقدس از زبان حسان سخن گفتهاست. در روایات، چنین مضمونی دربارۀ خزاعی نیز وارد شدهاست. حضرت امام رضا (علیهالسلام) دربارۀ یکی از ابیات خزاعی که درمورد قائم آلمحمد (عجاللهفرجه) بود فرمود روحالقدس از زبان تو سخن گفتهاست.
